Joulun ihmeitä

Vanhuus. Se iskee meihin jokaiseen joskus. Ehkei välttämättä edes vanhuus, vaan kokemus. Tai sanotaan vaikka järki.

Ihan ensimmäisenä tajuaa, että asiat jotka ennen tuntuivat kiinnostavilta ja mahtavilta, eivät juuri hetkauta mieltä suuntaan eikä toiseen. Tai jos hetkauttaa, niin ei ainakaan hyvällä tavalla. Tästä on nyt pakko antaa esimerkkinä koiranpentu.

Onko maailmassa edes mitään niin ihanaa kuin koiranpentu? Ajatelkaa nyt niitä tarkkaavaisia nappisilmiä, pientä heiluvaa häntää, läpsiviä tassuja ja joka suuntaan vinksottavia korvia. Semmoinen vilpitön, mistään vaaroista ja pahuuksista mitään ymmärtämätön ötökkä, joka innoissaan juoksee puista leijailevien lumihiutaleiden perässä, sukeltelee hangessa silkasta elämänriemusta, ja nukahtaa seisovilta jaloilta mitä kummallisempiin paikkoihin.

Kun pääsee elämässä siihen pisteeseen, että on katsellut näitä pentujen touhuja sen seitsemän yksilön (tai yhden saksanpaimenkoiran) verran, niin mielikuva on itseasiassa jotain ihan muuta. Pentua ajatellessa tulee lähinnä mieleen suunnilleen ameeban tasolla majaileva keskittymiskyky, pirullinen ilme kun se juoksee lattialistalta toiselle sinun itsesi juostessa perässä hokien “eieieieieieieielopetaeieieiei” sekä veitsenterävät pikku hampaat puristumassa akillesjänteen ympärille.

Siinä kohtaa tulee lähes väistämätön tarve mennä talon vanhimman koiran luo ja kiitellä kuinka älykäs ja hieno eläin se onkaan.

Paitsi kun se pentu on jonkun muun. Sitten voi aivan turvallisesti mennä ihastelemaan, miten se onkaan pehmeä ja suloinen, ja tuoksuu ihanalle. Samalla kuitenkin mielessä käy “voi onneksi tämä ei ole oma”.

Näin jouluna pitäisi tietysti laittaa jouluisia kuvia ja tervehdyksiä ystäville, tutuille, sosiaaliseen mediaan ja minne nyt jokainen laitelleekaan. Tänä aamuna tuli isännältä esille varsin mielenkiintoinen idea kuvasta, jossa kaikki aikuiset koirat istuu orjallisesti rivissä tonttulakit päässä, ja vanhimmalla koiralla vielä tonttulakki hampaissa, pentu siellä lakissa keikkuen. Siinä tuli aamukahvit kaarella nenästä miettiessäni tätä skenaariota. Ei sillä etteikö meillä aikuiset koirat istuisi orjallisesti rivissä vaikka stetsonit päässä, mutta kukapa saa sen belsebuubin maanpäällisen ruumiillistuman olemaan edes sekunnin sadasosan muuttamatta tonttulakkiaan tuhkaksi.

Todisteeksi sain kuitenkin kuvan itse paholaisesta mainittu lakki päässänsä. Ihmeisiin en ole tupannut uskomaan, mutta tässä kohtaa lie pakko.

 

 

Vaikka onhan ne sitten kuitenkin aika ihania. Ainakin nukkuessaan.

Tottahan se kumminkin on, että pentu vie aikaa, huomiota ja resursseja aivan eri tavalla kuin aikuinen koira, joka ymmärtää jo tästä maailmasta muutaman perusperiaatteen. Ehkä vähän useammankin. Tähän väliin on pakko kertoa fun fact omasta elävästä elämästäni muutaman vuoden takaa, kun odottelin malipentuani saapuvaksi Keski-Euroopasta. Heräsin viideltä aamulla juoksulenkille, koska ajattelin sen kidutuksen jälkeen pennun kanssa elämisenkin olevan mukavaa. Lisättäköön tähän että en varsinaisesti ole aamuihmisiä. Kaikki rehkiminen kylläkin oli aivan turhaa, sillä sain käsiini juuri niin ihanan ja suloisen, kiltin koiranpennun kuin miltä ne yleisesti ajatuksissa vaikuttaa. Tai sitten aika on kullannut muistot, sekin on mahdollista. Sen kuitenkin muistan, että aamulla juokseminen oli kamalaa.

Ei ennen pennun hankintaa tarvitse alkaa itseään lenkkeilemällä kiusaamaan, mutta vähän se kuitenkin vaatii miettimistä. Etenkin sen suhteen, millaisen koiran aikoo itselleen laittaa. Aktiiviset työkoirat eivät ole sohvaperunan paras valinta, samalla tavalla kuin niiden, jotka eivät ole käsityöihmisiä, kannattaa jättää liehuvaturkkiset unelmat vain unelmiksi, ja valita itselleen vähintään helpohkohoitoinen lemmikki.

Tähän aikaan lahjojen hankkiminen on sallittua, kohteesta riippuen jopa suotavaa, mutta älä osta lahjaksi koiranpentua. Edes pahimmalle vihamiehellesi.

Vaan oikein ihanaa ja leppoisaa joulua teille kaikille, myös pentujen omistajille! Lohdutuksesi täytyy sanoa, että pian ne kasvavat, ja oikealla ohjauksella vieläpä varsin mainioiksi tyypeiksi.

X